середу, 12 квітня 2017 р.

ЯК ДІЯТИ В РАЗІ ЗАТРИМАННЯ


Юрій Михалевський, адвокат, партнер Адвокатського 
об'єднання "Танасишин, Михалевський і Партнери"

Затримання особи, як правило, відбувається неочікувано. Лише 35% населення мають загальне уявлення про тактику поведінки у таких випадках. Зважаючи на тотальний страх перед працівниками правоохоронних органів, очевидно, що кожен другий "обізнаний" не вміє ефективно протистояти, реалізовувати свої права у разі затримання. 



Неефективний захист не лише не приносить результату, а й призводить до негативних наслідків.

Уявімо ситуацію, коли під тиском працівника поліції, затримана особа визнає вину у вчиненні злочину, якого вона насправді не вчинила, або визнає обставини щодо перебування в якомусь місці з певними особами, які десь в той час вчинили злочин тощо.

Правильна поведінка затриманого - запорука його успішного захисту не лише від безпосереднього затримання, а й від можливого майбутнього обвинувачення.

Потенційному затриманому слід пам'ятати про:
- підстави для затримання;
- хто має право затримувати (суб'єкт);
- порядок затримання;
- підстави для звільнення.

Підставами для затримання є:
- якщо особу застали при вчиненні злочину або замаху (спробі) на його вчинення;
- якщо підозрюваного у вчинені злочину виявили після безпосереднього вчинення злочину або під час його переслідування;
- якщо після вчинення злочину на особу вказали очевидці та/або потерпілий;
- якщо сукупність ознак на тілі, одязі чи місці події вказують на особу, яка щойно вчинила злочин.

Особи, які мають право на затримання:
- будь-яка особа (громадянин, іноземець, особа без громадянства) в разі виявлення будь-якого злочину;
- уповноважена особа (працівники правоохоронних органів) лише в разі виявлення злочину, за який передбачено позбавлення волі. До таких злочинів, наприклад, відносяться крадіжка, умисне вбивство, незаконна порубка лісу у заповідниках, наруга над державними символами тощо.

При затриманні потрібно ефективно діяти і протистояти. 
В першу чергу слід зателефонувати родичам та попросити в них забезпечити вам адвоката. 
В жодному разі не можна давати будь-які показання (пояснення) та підписувати будь-які документи без адвоката. 
Необхідно зберігати спокій та психологічну рівновагу, не демонструвати свій страх. Що б працівники правоохоронного органу не говорили - затриманий не зобов'язаний щось розповідати та підписувати. Не потрібно намагатись догодити слідчому чи прокурору, не слід довіряти їх «порадам» та сприймати їх погрози. 


Єдина мета, яку переслідує правоохоронець, не допомогти затриманому, а максимально "завантажити" його.


Особливу увагу слід звернути на протокол, який складається в результаті затримання В даному протоколі, в числі іншого, зазначаються підстави для затримання та момент затримання. Якщо в протоколі затримання викладені недостовірні відомості - напишіть свої заперечення (спростування). 

Необхідно мати на увазі, що моментом затримання являється та обставина, коли затриманий через виконання наказу чи застосування до нього сили змушений перебувати біля працівника правоохоронного органу чи у приміщенні, вказаному правоохоронцями. 
Нерідко, у протоколі затримання моментом затримання вказується час, коли затриманого доставили до відділення поліції, а не фактичного затримання. Такі порушення навмисно допускають працівники правоохоронних органів з метою збільшити час, який законом надано для затримання.
У випадку виявлення невірно вказаного моменту затримання необхідно вказати про це у протоколі.


Правоохоронці вправі провести обшук затриманого. Обшук має проводитись за участі не менше двох понятих. Не допускайте до участі в обшуку "своїх понятих" правоохоронців - вимагайте залучити сторонніх осіб (н-д, пересічних перехожих). Якщо вам до кишені чи в інші місця будь-що "підкинули", в жодному разі не торкайтесь руками цих предметів (пакетів) та зверніть увагу понятих на цей факт. Вимагайте, щоб у вас відібрали відбитки пальців та зразки для дослідження на предмет наявності на тканинах елементів одягу, рук слідів "підкинутого" об'єкта (н-д, порошку). В результаті обшуку складається протокол, в якому в числі іншого мають бути вказані перелік речей, які можуть мати відношення до кримінального провадження. Після складення протоколу необхідно уважно ознайомитись із протоколом, перевірити достовірність викладених даних та в разі будь-яких неточностей написати зауваження на протокол.


Затриманий має бути негайно звільнений, якщо:
- його було затримано за відсутності підстав для цього;
- протягом 24 год. з моменту затримання затриманому не вручено повідомлення про підозру;
- пройшло 60 год. з моменту затримання, і хоч затриманому було вручено повідомлення про підозру,  однак, затриманого не було доставлено до суду для обрання йому запобіжного заходу.
- пройшло 72 год. з моменту затримання, і хоч затриманому було вручено повідомлення про підозру, доставлено до суду для обрання запобіжного заходу, однак, суд затриманому не обрав запобіжний захід.




____________________________________________________________________________________________________________________
©2017, Адвокатське об'єднання "Танасишин, Михалевський і Партнери".
Використання матеріалів цього блогу лише за умови посилання на T&M BLOG.

Немає коментарів

Дописати коментар

ЯК ДІЯТИ В РАЗІ ЗАТРИМАННЯ Юрій Михалевський, адвокат, партнер  Адвокатського  об'єднання  "Танасишин, Михалевський і Партнери&...

© T&M BLOG: НОВОВВЕДЕННЯ ТА ПРАКТИКА
Maira Gall